Over Andrea

De route naar mijn programma

Andrea Lagerwey

De foto hierboven geeft prachtig weer hoe ik me voelde toen ik een aantal maanden geleden aan mijn online programma begon. In mijn hoofd een kakofonie aan ideeën en plannen die ik allemaal tegelijkertijd wilde uitvoeren. Nauwelijks iets opgestart, kondigde een volgende kans, interessante optie, leuke training of challenge zich aan. En ik volgde ze allemaal.

Ik ben dol op leren, nieuwe dingen ontdekken. En net zo makkelijk afgeleid, waardoor ik eindeloos blijf hangen zonder verder te komen. Vooral als ik het even niet weet, schiet ik alle kanten op. Heel goed voor mijn creatieve brein, op zulke momenten heb ik de beste ingevingen voor lastige problemen. Ik ben echter niet zo goed in het afronden, echt afmaken van dingen. Meestal is het het stemmetje in mijn hoofd, "Ben jij wel goed genoeg om dit te doen?", die mij tegenhoudt op zo'n moment. Gelukkig ben ik ook een enorme doorzetter, zeker als ik ergens in geloof. Wat mij dan helpt is een deadline. En een strakke structuur.

En wie kan dan beter bedenken wat een strakke structuur is, dan ikzelf? 

Als kind kon ik me juist uren achter elkaar vermaken met het lezen van boeken, tekenen, knutselen, verhaaltjes bedenken en muziek luisteren. Ik was en ben een echte dromer.

Voor mijn ouders was ik niet altijd een makkelijk kind. Mijn moeder was eigenlijk klaar met vier kinderen - ik was nummer vijf - ze had haar handen al vol aan de handenbinder boven mij. Ik hield me vaak gedeisd, om het mijn moeder makkelijker te maken. Om als jongste en kleinste uit het gezin toch aandacht te krijgen, leerde ik heel creatief te zijn en vol te houden. Ik denk dat de ondernemer in mij toen al is geboren.

Op de middelbare school was ik niet erg gemotiveerd om te studeren, zesjes waren wat mij betreft voldoende. Alleen het vak Frans vond ik echt leuk. Dus wilde ik Frans studeren. Jammer genoeg was het tevens mijn zwakste vak, ik kon er echt niets van. Er prijkte een dikke  onvoldoende op mijn eindlijst. Maar als ik iets wil.... De oplossing was net zo simpel als spannend: een jaar als au pair naar Frankrijk. Na dat jaar had ik mijn eerste grote droom waargemaakt: ik sprak vloeiend Frans!

Ik startte op de lerarenopleiding om Engels en Frans te studeren. Daar was ik niet helemaal op mijn plek. Waren mijn medestudenten dolenthousiast over het lesgeven en iets betekenen voor pubers, ik vond er niets aan. Pas in het derde jaar, ontdekte ik de lol van het onderwijzen: het vak didactiek voor Engels en Frans. Eindelijk kreeg mijn creativiteit de ruimte! Wat een tijd heb ik besteed aan het bedenken van bijzondere en originele lesplannen. Stripverhalen, muziek, rollenspelen (toen al!), kaartjes met opdrachten; je kan het zo gek niet bedenken of ik bedacht er toepassingen voor in mijn lessen Engels en Frans. (Leuk om te weten dat een van mijn Engelse lessen jaren lang als voorbeeld is gebruikt bij didactiek!)

Omdat ik niet het onderwijs in wilde, ben ik na een aantal omzwervingen, baantjes en nog een studie in de financiële sector beland. En hoewel ik de materie leuker vond dan ik van tevoren had bedacht, liep ik al snel vast op mijn gebrek aan structuur. De cijfers, contracten, administratie... Liever had ik leuke gesprekken met ondernemers en dacht ik met hen mee over hun bedrijfsvoering. 

Het werken bij een bank werd pas interessant toen ik in '99 aan de slag kon als trainer. Eindelijk een vak dat ik leuk vond. 

Ik ging al snel Opleidingskunde studeren en werd verantwoordelijk voor al het trainingsmateriaal binnen de organisatie. Het online leren, E-learning, stond nog in de kinderschoenen. Interessant, maar ik was er nog niet van overtuigd dat dit de toekomst had. De trainingen waren vooral gericht op het overdragen van kennis en op grote schaal inzetbaar. 

Er kwamen in de loop der jaren echter steeds meer variaties op de markt. 

In 2018 is mijn interesse voor digitaal leren echt opgewekt. Het begon met de  online training van een business coach. De ondernemer in mij wilde wel de opdrachten uitvoeren, maar bokste op tegen een aantal belemmeringen. De opleidingskundige in mij, doorzag de weeffouten in de training die dat veroorzaakten. Als vanzelf ging ik nadenken over hoe ik een dergelijke training zou opbouwen.

In een van de modules werd verwezen naar de mogelijkheid om (een deel van) je aanbod in de vorm van een online training te gieten. Eerlijkheid gebied me te bekennen dat ik op dat moment nog helemaal niet bezig was met zelf zo'n training te maken. Pas toen een vraag in de groep kwam over hoe je dan zo'n online training ontwikkelt, besefte ik dat er een behoefte was waar ik een antwoord op had. Ik wist gelijk dat dit 'het' was! Mijn liefde voor het ontwikkelen, iets totaal nieuws, onbekends mogen ontdekken en de wens om na twintig jaar minder uitvoerend te gaan trainen en meer ondersteunend aan anderen te willen zin, het kwartje donderde naar binnen!

Enthousiast ben ik vervolgens overal in gestapt. Wauw wat heb ik veel geleerd en gedaan de afgelopen maanden! Met open ogen ben ik in mijn eigen valkuil gestapt: alles tegelijk willen en niets afmaken...

In een allesbehalve een rechte lijn ben ik van dat vallende kwartje naar het eindresultaat gegaan. Het had vast wel anders, slimmer gekund. Het had me een hoop frustraties gescheeld, maar ook mooie momenten laten missen. Onderweg heb ik allerlei uitstapjes gemaakt, die me geholpen hebben mijn training nog completer te maken dan ik in eerste instantie had bedacht. Want bewust en onbewust, heb ik steeds bij alles wat ik ontdekte, de link gelegd met mijn eigen training. Door me af te vragen of ik dit goed vond en waarom wel of niet. Of ik het anders zou aanpakken en zo ja, hoe dan. De reis was minstens zo leerzaam als de eindbestemming.

Dankzij de workshops en een-op-een coaching, heb ik de afgelopen maanden al heel wat ondernemers geholpen met het ontwikkelen van hun online training. Soms met een kleine tip hoe het anders kan, soms door van begin af aan meedenken aan de opbouw. Ook dat heeft bijgedragen aan het begrijpen wat jij wilt leren als je mijn training volgt.

En ik heb zoveel nieuwe mensen ontmoet. Experts in de wereld van online trainingen. Zoals leveranciers van digitale leermiddelen (die ik gelijk heb kunnen strikken voor een samenwerking), maar ook op het gebied van marketing en geven van webinars. Ik heb workshops en opleidingen gevolgd (en ga er nog veel meer volgen) en samenwerking gezocht met collega's om in de training nog meer inhoudelijke waarde te kunnen geven. Alles om jou het allerbeste te kunnen geven op het gebied van trainingen ontwikkelen.

Met de structuur van het stappenplan, krijg je die houvast, die zeker in het begin onmisbaar is. Zonder je te belemmeren, integendeel! Het geeft je de ruimte om creatief te zijn, zonder jezelf te verliezen. 

Ook nieuwsgierig wat een bewezen structuur voor jou kan betekenen? Ga met mij in gesprek en ontdek het zelf. Je krijgt sowieso altijd een waardevolle tip van mij hoe je jouw training kunt verbeteren. 

Ik hoop je binnenkort te ontmoeten!

  • Instagram - grijze cirkel
  • Facebook - grijze cirkel
  • LinkedInn
Over Andrea

Ik ben dol op leren, nieuwe dingen ontdekken. En net zo makkelijk afgeleid, waardoor ik eindeloos blijf hangen zonder verder te komen. Vooral als ik het even niet weet, schiet ik alle kanten op. Heel goed voor mijn creatieve brein, op zulke momenten heb ik de beste ingevingen voor lastige problemen. Ik ben echter niet zo goed in het afronden, echt afmaken van dingen. Meestal is 

lees verder

© 2019 Andrea Lagerwey - websitedesign Studio Charlotte                        ONLINE TRAININGEN die WERKEN is een onderdeel van Bloom! training consultants